Kannattaako deittipalvelusta maksaa?
Blogi 8.5.2020
Kannattaako deittipalvelusta maksaa?
Tätä kysymystä saattaa moni deittipalvelua itselleen valitseva miettiä. Monet ovat sitä mieltä että kannattaa, koska Suomessakin toimii deittipalveluita joissa ei voi edes viestitellä maksamatta 20-30 euron kuukausimaksua.
Kysymykseen voisi lyhyesti vastata: Maksaminen kannattaa jos arvelen, että saan maksamalla itselleni enemmän hyötyä kuin ilmaiseksi. Tämä on tietysti logiikka myös deittipalveluiden maksujen taustalla. Kysymyksen voi esittää myös toisin päin: Miksi minun kannattaisi valita ilmainen palvelu? Onko mahdollisuus saada maksamalla enemmän hyötyä tai iloa itselleni niin pieni, ettei minun kannata maksaa mitään?
Vaikka digitaalisten palveluiden tuottaminen onkin halvempaa kuin fyysisen maailman palveluiden, ne ovat kuitenkin kytkeytyneet toisiinsa. Usein digitaalisuus tarkoittaa palvelulle suurempaa käyttäjämäärää, joka puolestaan tarkoittaa suurempia tuloja kokonaisuutena. Olemme tottuneet siihen, että monet digitaaliset palvelut ovat käyttäjälle ilmaisia. Olemme valmiita maksamaan asunnonvälittäjälle satoja tai jopa tuhansia euroja siitä, että hän löytää meille täydellisen asunnon. Mutta kun meille esitellään deittisivusto, josta voisimme löytää itsellemme sopivan kumppanin, odotamme että sen käyttäminen on ilmaista.
Deittipalvelua voisi verrata autopesulaan: se toimii automaattisesti, mutta se ei ole ilmainen. Joku on investoinut laitteistoon ja mainostanut sitä. Joku ylläpitää palvelua ja kantaa vastuun sen toiminnasta. Esimerkkejä palveluiden maksullisuudesta löytyy lähempääkin. Jos mietimme deittailua kokonaisuutena, onko oikeastaan mikään siitä maksutonta? Ennen tapaamista yleensä soitamme tai lähetämme tekstiviestin, ja se on mahdollista vain koska maksamme puhelinliittymästä. Treffeille pääsemme maksamalla bussilipun. Jos sovimme treffit kahvilaan tai ravintolaan, maksamme sielläkin ruuasta ja juomasta. Ennen treffejä olemme ehkä käyneet ostamassa uuden paidan tai siistiytymässä parturissa. On vaikeaa perustella, miksi juuri deittisivuston pitäisi olla ilmainen.
Miksi mediayritykset omistavat deittipalveluita?
Suomessa toimivat kolme perinteistä ja suurta deittisivustoa Suomi24 treffit, Deitti.net ja E-kontakti ovat kaikki suurten mediayritysten omistuksessa. Suomi24 Treffit omistaa Aller Media, E-Kontaktin omistaa Alma Media, ja Deitti.Netin omistaa City. Allerin omistaa sen perustaja tanskalainen Allerin perhe. Alma Median suurin omistaja on Otava Oy, jonka omistaa Reenpään suku.
Mutta miksi mediayritykset omistavat deittipalveluita? Syy on se, että käyttäjät jakavat profiilissaan tietoa harrastuksistaan ja muista heitä kiinnostavista asioista, sekä sähköpostiosoitteensa. Nykyisin yhä usempi deittisivusto kysyy myös käyttäjän puhelinnumeron. Ei ole vaikeaa arvata, mitä mediayritys näillä tiedoilla tekee: Se käyttää niitä erilaisiin analyyseihin ja tuotteidensa markkinoimiseen. Joidenkin mielestä kohdennettu mainonta on ihan hyvä asia, mutta kuinka moni suomalainen deittisivusto on oikeastaan olemassa asiakkaitaan varten?
Kysymys ei siis oikeastaan ole, kannattaako deittipalvelusta maksaa, vaan ennemminkin kuka sen maksaa ja millä tavalla. Jotta palvelu voisi olla olemassa, on siitä oltava hyötyä sekä palvelun tarjoajalle että käyttäjälle.
Suomalaisillakin on nykyisin deittisivustoissa paljon valinnanvaraa. Yksi maailmanlaajuisesti suurimmista deittisivustoista on Match.com. Sen omistaa Match Group, jonka suurin omistaja on yhdysvaltalainen holdingyhtiö IAC. Match Groupin omistuksessa on myös useita muita deittipalveluita kuten Tinder, Plenty Of Fish ja OkCupid.
Täysin vastakkaista tyyppiä edustavat Aurinkokiven kaltaiset, kansallisesti toimivat erikoisdeitit. Yleensä palvelun rahoittaminen mainoksilla vaatii hyvin suurta käyttäjämäärää, jotta mainostaja saisi vastinetta rahoilleen ja mainostilan myyjä tarpeeksi tuloja. Palvelun rahoittaminen mainoksilla ei siis aina ole realistinen vaihtoehto. Deittisivuston maksut mahdollistavat toimivan asiakaspalvelun sekä moderoinnin, jolla varmistetaan sivuston häiriötön ja sujuva toiminta. Myös tietoturva pidetään ajantasalla. Ja onhan nettisivua paljon mukavampi käyttää silloin kun sen varsinaisen sisällön seassa ei ole mainoksia.
- 5 Kesä, 2020
-
Tykkää Ei tykkäyksiä
- 972 katselua
- Ei kommentteja